assessorament recerca taxacions

Galeria ̉dena

Meṃries

LLibre meṃries Isidre ̉dena "Pàgines viscudes"

Pròleg

La ciutat de Terrassa ha estat un cultiu de molts pintors que han fet d’aquest art, la seva vida. L’obra de pintors com Joaquim Vancells, Ramón Cortés, Miquel Pujadas, Tomàs Viver, Pere Viver, Rafael Benet, Joan Mitjans i el mateix Isidre Òdena, constaten aquesta realitat.

Poder viure de la pintura no és fàcil, però si a més la teva vida artística coincideix en un període de guerra i postguerra com la guerra civil i la dictadura, la cosa encara és més difícil. El meu avi, l’Isidre Òdena, podem dir que és una d’aquestes persones que ha tingut la gran sort de fer el que més li agrada, pintar, i poder viure de la seva passió. No cal dir que això ha estat possible gràcies a la seva destresa i a la seva manera d’entendre la pintura, però no seria just no atribuir part d’aquesta fita a la seva muller, la Maria Soler, emprenedora, amb un negoci propi de perruqueria i Presidenta durant uns anys del gremi de perruquers i perruqueres de Terrassa.

“Pàgines viscudes” és un recull de vivències del pintor Isidre Òdena i Daura que ens descriu una ciutat de Terrassa i uns personatges propis d’aquella època. La seva trajectòria artística no s’acaba a Terrassa ja que amb la lectura del llibre hom podrà veure que la seva inquietud i l’afany de conèixer l’han portat a visitar molts indrets de Catalunya, França, Anglaterra, Bèlgica, etc.

La seva obra artística és extensa i hi ha moltes famílies que a casa tenen un “Òdena” al seu menjador .

Personalment jo recordo les tertúlies amb els seus amics al seu estudi del carrer Nou de Terrassa parlant d’art, gastronomia, d’anècdotes, d’indrets i pobles de Catalunya, tot fent un cafè o una infusió només pel simple plaer de conversar. Home de poques paraules, però sovint molt ocurrents, sempre ha preferit més escoltar que parlar. Amb aquest llibre l’Isidre Òdena s’expressa amb paraules però, amb paraules escrites, les seves “Pàgines viscudes”.


Xavier Òdena i Giménez
nét